poniedziałek, 26 grudnia 2011
Żółta herbata i jej własciwosci
Ding Gu Da Fang:
Nazywana herbatą cesarską ponieważ zarezerwowana była przez wiele setek lat jedynie dla dworu cesarskiego.Ten rodzaj herbat produkowany jest tylko w Chinach,w bardzo małych ilościach,dlatego herbata żółta bywa obiektem poszukiwań koneserów z całego świata,osiąga też bardzo wysokie ceny na rynku.Trudno dostępna i bardzo mało znana nie tylko w Polsce,ale i w Europie.Napar z żółtej herbaty jest koloru bladożółtego,ma świeży,niezwykle przyjemny,można nawet powiedzieć pieszczotliwy smak,niezwykle miękki,o prawie nie wyczuwalnej cierpkości i subtelny,delikatny aromat.
Właściwości żółtej herbaty:
Przywraca siły witalne ma znakomity wpływ na układ trawienny,usuwa szkodliwe substancje z organizmu ma bardzo małą zawartość teiny (tylko 0,35%)
Sposób przygotowania:
Herbatę zalewamy wodą o temperaturze 70-80ºC i parzymy przez około 3-5 minut
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz