Imperiumreklamy

Bitbay

https://auth.bitbay.net/ref/piotrdux

Adkontekst

sobota, 19 listopada 2011

Zdrowie z głębin: wartości odżywcze owoców morza

Owoce morze to przede wszystkim morskie skorupiaki(krewetki,homary,langusty,kraby),mięczaki(małże) ślimaki i głowonogi(ośmiornice,kałamarnice,mątwy).Do jadalnych przysmaków z głębin należą też algi czy wodorosty,choć u nas nie są jeszcze zbyt popularne. W kuchni śródziemnomorskiej owoce morza należą do bardzo lubianych pokarmów, są także powszechnie w kuchni australijskiej.Smakowite dary morza są podawane w ramach przystawek,dodatków do sałatek czy zup,przygotowuje się z nich również dania główne. Powinnyśmy po nie sięgać jednak nie tylko ze względu na walory smakowe.Owoce morza są bowiem skarbnicą wartości odżywczych.Przede wszystkim łatwo przyswajalnego,wysokowartościowego białka.Ponadto zawierają witaminy z grupy B (PP, B12),jod, wapń, selen i fluor.W mniejszych ilościach zaopatrują nas w żelazo,magnez,cynk(najbogatszym źródłem cynku są ostrygi,dlatego też uchodzą za bardzo silny afrodyzjak).Owoce morza dostarczają także cholesterolu(najwięcej znajduje się w kawiorze). A co z kaloriami? Same owoce morza nie dostarczają ich zbyt wiele, wszystko zależy od sposobu przygotowania. Ugotowane,a nie smażone w głębokim tłuszczu,stanowią bardzo dietetyczną przekąskę. Przykładowo:gotowany bez skorupy homar ma 80 kcal./100g, gotowane krewetki ok.100,mięso ostryg 85,ośmiornica 59.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz